Biologisch boodschappen doen #1; Bioduin in Kouderke

 


Als je Middelburg uitrijdt en je je net tussen de groene weilanden bevindt verschijnt Bioduin aan de horizon. Er is parkeerruimte voor vier a vijf personenauto’s (geheel afhankelijk van de parkeerkunsten van je mede- shoppers, haha ) en in het zwarte gebouwtje links van de woning is de shop. Langs het stenen pad richting de ingang is de kruiden-pluktuin gesitueerd, waar je dus zelf je eigen hoeveelheid kruiden kan plukken om vervolgens af te rekenen bij de kassa. Ik moet even wachten want het corona- stoplicht buiten staat op rood wat betekent dat er vijf klanten binnen zijn.

Ik zie een vrouw haar winkelwagentje terug plaatsen naast de ingang en met twee goed gevulde tassen naar buiten komen. Haast hijgend trekt ze de elastieken van haar mondkapje vanachter haar oren, maar ze komt wel met een glimlach naar buiten. Het stoplicht gaat direct op groen en ook ik pak een wingelwagen waar ik met een zwaai mijn canvas shopper van Dille en Kamille in gooi. Om mij heen duiken goed gevulde schappen op met een hele verscheidenheid aan producten. De koelkast wint de strijd om mijn aandacht en al snel kom ik een heleboel mooie biologische producten tegen. Bij de groenteafdeling spreekt de eigenaresse mij aan, over het zielige stronkje witlof wat ik eenzaam achter laat in het schap. Omdat ik verspilling zonde vind probeer ik nog, maar eigenlijk krijg ik direct medelijden met het stronkje witlof. Ze helpt mij verder bij de kaasafdeling, de broodafdeling en hey ook aan de kassa verschijnt ze. Ze kletst er vrolijk op los en geeft tussendoor goede tips over andere biologische producten. De zelfgemaakte dadelreepjes in een pot bij de kassa kan ik niet weerstaan, net een snoeprek bij de kassa in je reguliere supermarkt. Ik kan je ondertussen vertellen: ze zijn heerlijk! Ik krijg nog een tip over een van hun varkens die volgende week terug komt van de slager. Na een heel goed leven te hebben gehad benadrukt ze. Ik reken af en bemerk dat ook ik met een glimlach naar buiten loop. Ik heb en mooie producten gekocht en even gezellig gekletst!

Thuis snijd ik de eerste boterhammen van mijn vers uit de steenoven gebakken speltbrood met zonnebloempitten. Ik beleg ze met een plakje biologische kaas en ham, natuurlijk op een bedje biologische veldsla uit zo’n speciale verpakking. Jongens, wat een smaakbeleving. De ham brengt mij regelrecht terug naar vakanties in Frankrijk waar het broodbeleg van een speciale slager kwam en de kaas heeft een diepgang waar mijn smaakpupillen een dansje door maken.

Misschien hoort bij het mindfull eten niet alleen aandacht voor eten als activiteit maar ook weten wat je eet, waar het vandaan komt en hoe je met jouw aankoop een kleine (lokale) ondernemer steunt in deze moeilijke tijd. Daarom een dikke shout-out naar Bioduin en hun superservice die ik vandaag heb mogen ervaren. Ik weet nu al dat ik hier veel vaker ga terugkomen voor mijn bio- boodschappen. Reacties

Populaire posts